Stiftelsen Kiviks Museum & Arkiv

Kiviks Museum – Grundat 1890

Kort historik

Kiviks Museum är Österlens äldsta museum, grundat som ett privat museum av Ola Cappelin redan år 1890. Alla våra samlingar och arkiv ägs av Stiftelsen Kiviks Museum & Arkiv.

Stiftelsen Kiviks Museum & Arkiv

Stiftelsen har ett vetenskapligt ansvar för att bedriva samlingsvård, dokumentation och forskning kring Kiviksbygden under devisen Dåtid, Nutid & Framtid. Stiftelsen är medlem i det internationella museisamfundet ICOM och arkivsamfundet ICA. Stiftelsen är också medlem i Svenska Arkivförbundet och finns i Nationella Arkivdatabasen.

Vi följer de etiska föreskrifterna från Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Vetenskapsrådet. Det betyder att Stiftelsen också följer internationella riktlinjer om etik kring utställningar, insamlings- och dokumentationsarbete. Svenska Museilagen och Arkivlagen är grunderna för vårt arbete och policy. Våra arkiv är ordnade enligt Svenska Allmänna Arkivschemats grunder och vi har självklart undertecknat den internationella deklarationen om arkiv. Läs mer här. På samma sätt följer vi ICOM:s internationella etiska regler för museer, som du kan läsa mer om här.

Stiftelsen är allmännyttig, vilket innebär att alla intäkter ska gå till att finansiera forskning, dokumentation och kunskapsspridning kring Kiviksbygden och förvaltning av föremål och samlingar. Stiftelsen tar emot ekonomiska gåvor för forskningsändamål, dokumentation och kunskapsspridning om Kiviksbygden, så länge dessa gåvor inte är villkorade och i övrigt följer de etiska riktlinjerna för musei- och kulturarvssektorn. Läs mer här.

Stiftelsens styrelse är ansvarig för att arbetet kring samlingarna sker enligt etiska riktlinjer, arkivlagstiftning och internationell museipraxis. I styrelsen finns professionellt utbildade historiker, arkeologer, musei- och arkivvetare, forskare och pedagoger. Arbetet leds av vår Museichef, som är lektor i historia och också är ordförande i både Stiftelsens styrelse och i den ideella vänföreningen, för ett nära samarbete.

Här kan du läsa hela vår Policy för förvärv, hantering, vård och gallring av arkivalier, fotografier och föremål vid Kiviks Museum

Har du frågor om vårt arbete är du välkommen att maila till stiftelsen@kiviksmuseum.se

Arbetet på Kiviks Museum

Till Stiftelsen Kiviks Museum & Arkiv finns en ideell vänförening knuten, där du kan bli medlem och även engagera dig som volontär. Kiviks Hembygds- och Museiförening grundades av Ola Cappelin 1947, och heter idag Ideella vänföreningen Museum & Arkiv på Kivik. Vänföreningen har medlemmar på Kivik, i Sverige, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Schweiz och USA.

Allt arbete på museet utförs i ett nära samarbete mellan Stiftelsen och den ideella vänföreningen. Föreningen arbetar ideellt för att sprida kunskap om samlingarna genom visningar, guidningar och föreläsningar. Stiftelsens arbete består av forskning, dokumentation och fortsatt insamling av föremål och arkiv. Föreningen kontaktar du på info@kiviksmuseum.se

Kort om samlingarna

Museidelen omfattar 5000 föremål från stenålder till nutid och utställningsytan är ungefär 150 kvm. Arkivet omfattar cirka 10 000 bilder, dokument, filmer, kartor, m.m. från Kiviksbygdens historia, inlämnade av föreningar, företag och privatpersoner. I audioguider, bildspel, filmer, fotografier och kartor, och med närmare 5000 bruksföremål från stenålder till nutid skildrar vi livet på Kivik. Här får du till exempel veta mer om fiske och sjöfart från när Kivik var ett av Sveriges största rederisamhällen, hur det fattiga bondelivet kunde skapa grogrund för entreprenörskap och Sveriges Äppelrike, och hur Skandinaviens största marknad har sina rötter i ett handelsnätverk från bronsålderns mystiska Kiviksgrav och det mytomspunna järnålderns Maletofta…

Du är välkommen att forska i vårt stora arkiv med bilder, kartor, filmer och dokument från Kivikstrakten. Vi erbjuder rundvandringar på Museet och historiska guidningar i hela Kiviksområdet från Ravlunda till Stenshuvud och från Hanöbukten till Bästekille, Grevlunda och Axelhult med olika teman och med tillhörande fika! Kontakta oss för mer information och priser! Efter ditt besök får du gärna koppla av med kaffe, glass, dryck eller hembakat i vårt café, och i museibutiken finns alltid någon spännande bok eller souvenir. Kika gärna in på museets egen youtubekanal, där vi då och då lägger ut filmer från olika projekt, seminarier och dokumentationer!

På Kiviks Museum finns det något för alla åldrar – Året runt.

Välkommen!

Upptäck fantastiska Kivik året runt!

Kika in på Kiviks egen digitala folder:

Gör som vi – finns med på Sveriges digitala turistkarta!