Forskning

Allt sedan Ola Cappelin grundande Kiviks Museum år 1890 har vi bedrivit forskning och dokumentation i aktuella samhällsfrågor. Ursprungligen berördes främst det lokala kulturarvet på och runt Kiviksbygden, men successivt utökades samarbeten och initiativ även med andra områden. Redan på 1910-talet uppstod de första nära kontakterna med Riksantikvarieämbetet i forsknings- och dokumentationsfrågor. Ola Cappelin skrev själv ett antal böcker och betraktas fortfarande som en pionjär inom släkt- och hembygdsforskning, men också dialektforskning.

Museichef Sten Andersson byggde under 1960-1990-talen upp ett nära samarbete med flera universitet och forskningsinstitut, främst i Sverige. Sten var i många avseenden en pionjär i Sverige, när han redan på 1960-talet såg det som en viktig uppgift att integrera skola, undervisning och museum/arkiv i olika samarbeten. Därför uppstod även forskningsprojekt där eleverna på Kiviks skola fick lära sig mer om vetenskapligt arbete och även träffa forskare från olika genrer inom arkeologi, historia och miljövetenskap. Eleverna fick möjlighet att bedriva forskningsbaserade projekt i samarbete med universitet och lärosäten och med bas i Kiviks Museum, vilket var både pedagogiskt unikt, både för skolor och inom musei- och arkivbranschen. Sten vann flera priser och utmärkelser för sitt arbete i framkant, och på 1980-talet var han en av eldsjälarna bakom bildandet av IK, Institutet för Kulturforskning, på Kivik. IK är idag en global forskningsinstitution.

Museichef Dafvid Hermansson har under 2000-talet som lektor i historia successivt utvecklat Kiviks Museums forskningsarbete och samarbeten. Idag är Kiviks Museum Skandinaviens enda museum i UNESCO:s forskningsrådsgrupp och Skandinaviens enda museum som är ackrediterat av FN:s globala hållbarhetsnätverk. Kiviks Museum bedriver både egen forskning och samarbetar med forskare, universitet och forskningsinstitut i 30 länder över hela världen inom kulturarvsforskning med fokus på:

– resiliens, hållbar turism och kulturarv

– social och existentiell hållbarhet och kulturarvens roll

– gentrifiering

– historisk och nutida migration

– klimatförändringarnas påverkan på kulturarven

– säkerhet och etik kring digitisering av kulturarven i en orolig värld

Här kan du läsa mer om:

Berättarcirkel på Kivik med omnejd

Ensamma äldre i lokalsamhället

Europe at Work

Experimentellt kulturarv – Kivik

Första världskriget

Hållbara kulturarv

Ofrivillig ensamhet och kulturarvets roll

Romska lägerplatser på Österlen

Svenska Afrikaresenärer

Ålakustens kulturarv